Ne nastem cu un anumit fel de piele, de ten, asa cum unii sunt blonzi sau bruneti, sau dupa cum ne nastem unii inalti sau mai putin inalti.
Tenurile se pot clasifica astfel :
- Ten normal
- Ten uscat
- — prin lipsa grasimii — alipic
- — prin lipsa apei — deshidratat
- Ten gras
- Ten mixt
- Ten senil
Ten normal
Ten normal — porii mici, nedilatati, piele supla, fina, nelucioasa, usor hidratata, in jurul valorii pH-u- lui 5. Foita de tigara pe care o puneti pe fata curatata nu trebuie sa se pateze (aceasta este o metoda de a determina natura tenului).Tenul normal este pielea ideala, dar putine femei au un astfel de ten. Daca l-au avut, s-a modificat cu virsta sau cu diverse manevre necorespunzatoare.
Ten gras
Ten gras — aspectul gras al pielii este consecinta activitatii in exces a glandelor.Pielea este lipsita de suplete, lucioasa, unsuroasa, grasa, porii sint dilatati si, cu timpul, daca nu se intervine, pielea ia aspectul cojii de portocala. Dar acest ten cu atitea dezavantaje are si o calitate — deloc de ignorat —, se rideaza greu.
Ten uscat
Ten uscat — poate fi uscat prin lipsa de apa sau prin lipsa de grasime, fiind o predispozitie innascuta, dar se poate datora si unei ingrijiri defectuoase. Pielea uscata este subtire, fina, se descuameaza usor, are riduri fine, lipsita de rezistenta, usor iritabila. Uneori glandele sebacee sint mici, alteori lenese in a fabrica sebumul, sau suferinta este datorata unui defect endocrin.
Tot cu foita de tigara aflam si natura acestui ten.
Ten mixt
Ten mixt — cind tenul are portiuni de piele uscata si portiuni de piele grasa, spunem ca este vorba de un ten combinat sau mixt. Vom determina portiunile si le vom ingriji deosebit.
Ten senil
Ten senil — acest ten nu are culoare, nu are stralucire, si-a pierdut catifelarea, are pielea ingrosata sau prea subtire. Nu mai este elastic, ridurile incep sa se instaleze definitiv, toate acestea din cauza incetinirii functiilor metabolice.