Vezi 5 recomandari privind modul in care te bronzezi!

Asteptam cu placere revederea cu marea, expunerea la razele solare, baia in mare, bronzatul etc. Dar ca aceasta placere sa fie cit mai deplina, este bine sa cunoastem anumite aspecte si sa respectam niste reguli.

I. Cui datoram bronzajul ?

Sub actiunea energiei solare, pigmentul brun care coloreaza celulele epidermice — melanina — formeaza un ecran natural. Dar, la inceput, acest pigment nu este suficient si atunci este necesara aplicarea de creme, uleiuri, emulsii etc.

Actiunea acestora este dubla: pe de o parte hidrateaza pielea, prote- jind-o de imbatrinire, pe de alta parte filtreaza razele solare nocive, favorizind pe acelea care produc bronzarea.

Mentionam insa ca o piele mai bogata in melanina, este mai putin expusa neplacerilor, dar nu este scutita de arsuri si insolatie, daca se face abuz de soare.

II. Unele persoane se bronzeaza mai usor ca altele

Nu toti oamenii poseda in cantitati egale pigmentii melanofori, care brunifica pielea sub actiunea razelor solare ; de exemplu, pielea fragila foarte

fina, ca aceea a persoanelor blonde suporta mai greu soarele, deoarece continutul ei in melanina este mai redus, pe cind pielea bruna rezista in general mai bine la razele ultraviolete, vint, aer marin. De aceea, persoanele blonde, roscate, cele cu pielea sensibila trebuie sa foloseasca cremele solare filtrante care devin o necesitate pentru a evita arsurile, insolatia, bronzajul inegal, petele si chiar uscarea excesiva a pielii.

III. Soarele amic sau inamic?

Uneori, fara a ne expune direct razelor solare, dar umblind cu capul si c< aia descoperite, ne putem trezi datorita soarelui si a caldurii atmosferice cu febra mare si arsuri.

De aceea, odata cu venirea lunilor calduroase, prudenta nu trebuie sa dispara, expunerea la razele puternice ale soarelui sa nu se faca fara pro- t(mia capului (in special persoanele in virsta si suferinde), sa nu ne lipseasca ochi larii de soare care ne feresc ochii de luminozitatea puternica a zilelor de vara — care ne poate crea neplaceri.

Umerii si nasul vor fi protejati in mod special chiar si atunci cind nu sintim la plaja. Persoanele care au un ten fragil trebuie sa evite expu- norta prelungita a fetei la soare, preferind expunerile de scurta durata, repetate.

IV. Unele recomandari privind pregatirea bailor de soare

Pregatirea pielii pentru baia de soare nu trebuie sa inceapa odata cu plecarea in vacanta, ci cu mult inainte. Ne referim mai ales la starea generala de igiena, alimentatia rationala, asigurarea unei bune circulatii sanguine si o stare neuropsihica corespunzatoare. Desigur ca trebuie respectata si ingrijirea igieno-cosmetica, care vizeaza asigurarea aciditatii normale a pielii si mentineri a stratului de grasime necesara epidermei etc.

Pregatirea pielii pentru zilele de plaja din timpul vacantei ne va ajuta la obtinerea unui bronzaj uniform, a unui aspect placut. in acest scop se pot folosi lampile ultraviolete. Se poate merge la strand sau daca timpul nu ne permite si avem conditii, se poate face plaja pe terasa locuintei.

V. Alegerea produselor de bronzat

Pentru a usura alegerea acestor produse este bine sa cunoastem problemele legate de bronzare.

Produsele antisolarc — asa cum le arata si prefixul „anti” care le indic a actiunea — sint produse folosite de persoane care suporta mai greu actiuni a razilor solare, si nu urmaresc neaparat bronzarea pielii.

Exista o gama de produse nefiltrante, care sint folosite de persoane care se bronzeaza bine si foarte repede. Ele se prezinta de obicei sub forma d uleiuri, care permit o absorbtie mai mare de catre piele a razelor ultraviolete, obtinindu-se un bronzaj uniform si intens.

Produsele solare filtrante au dimpotriva rolul de a opri anumite raze solare. Aceste produse se prezinta sub forma de: solutii laptoase pentru pielea normala, creme pentru pielea foarte uscata, geluri sau lotiuni pentru pielea grasa.

Pentru pielea sensibila (cu pete de roseata), intalnita mai ales la persoanele blonde sau satene, se vor folosi cremele de bronzat grase, hidratante, care contin un procent ridicat de substante antisolare.

Persoanelor cu pielea grasa sau cu tendinta de a deveni grasa, precum si celor cu pielea normala, care reactioneaza bine la actiunea razelor solare, dar care trec totusi printr-o perioada de inrosire a pielii, li se recomanda crema hidratanta cu un procent mai redus de substante filtrante antisolare, precum si laptele pentru bronzat.

Pielea rezistenta la actiunea razelor solare, care le suporta fara a se arde, necesita totusi o crema grasa, care sa impiedice deshidratarea epidermei.

Cei care doresc sa-si pastreze cit mai mult timp bronzajul capatat, impie- dicind descuamarea pielii vor folosi produse destinate ingrijirii pielii dupa plaja.

Crema obisnuita, folosita in tot cursul anului, nu foloseste prea mult atunci cind ne expunem razelor solare, fie direct, fie celor reflectate. in orice caz produsul cosmetic la care ne-am oprit si pe care dorim sa-l folosim la cura marina, trebuie, de asemenea, testat pentru a nu avea surprize neplacute de intoleranta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *