Afla capriciile modei! Parul tau! PARTEA I

Parul — podoaba de pret

PARTEA I
Capriciile modei

Parul viguros si sanatos este o podoaba in sine. Straluceste si aluneca suplu asemanator firelor de matase. Vremea pletelor drepte parca retezate, rigide, a trecut de mult. Moda „a pus la. arhiva si claile de par incurcat ale tapatului excesiv. Cu citiva ani in urma, feminitatea era pusa in pericol. Evele isi aruncasera la gunoi podoaba capilara si copiasera moda masculina a tunsorilor baietesti,
scurte si aspre care lipseau aproape complet de feminitate si personalitate pe adeptele genului. Unele spuneau ca csie igienic, unele ca e mai economic, iar altele nu spuneau nimic. Se tundeau si atit moda. Dar moda a pus in cui si tunsorile baietesti. Și tot ea, moda, a facut sa creasca  capsoarele ciuntite de podoaba, onduleuri largi, lucitoan care impodobesc, bucle suple matasoase si citiva zulufi inelati anume cu strengarie. Iar moda vine mereu cu completari din ce in ce mai reusite, mesele, postisele i perucile cele mai extravagante.
ingrijiri igienice si cosmetice aplicate parul.

 


Si pielii capului ingrijirile igienice si cosmetice privind parul si pielea capului se fac in general dupa aceleasi principii ca si pentru celelalte tegumente, tinind cont se intelege, de particularitatile anatomo-fiziologice specifice acestei regiuni.

Parul este elastic sub actiunea umiditatii, revenindu-si apoi la lungimea initiala, iar sub actiune-a caldurii elasticitatea dispare. Comportarea firelor de par fata de substantele chimice este de asemenea diferita. De exemplu, substantele alcaline altereaza structura, soliditatea si elasticitatea, modificindu-le astfel forma. Pe aceste proprietati si pe marirea puterii de absorbtie hidrica, care tripleaza volumul, se bazeaza folosirea substantelor alcaline la executarea ondulatiilor permanente in saloanele de coafura. Oxidantii, respectiv decolorantii, altereaza mai mult sau mai putin parul. Decolorarile intempestive fac parul mai elastic, mai poros si mai fragil. De remarcat este faptul ca apa oxigenata subtiaza de fiecare data firele de par, din care cauza permanentele trebuie sa se faca cu precautie.

Pielea capului, la fel ca si pielea din alte regiuni, poate fi normala, uscata sau grasa.
Fiind cunoscute particularitatile parului si ale pielii capului consideram ca ingrijirile vor putea fi rationale si indreptate direct asupra pastrarii integritatii si frumusetii parului, cit si asupra activarii functiilor fiziologice ale pielii capului, dealtfel menirea cosmeticii in ceea ce priveste parul si pielea capului.

Existenta unui par viguros, care sa straluceasca si sa -se preteze la cele mai frumoase coafuri, se bazeaza desigur ,pc o igiena a parului si a pielii capului, ca un suport sanatos al vitalitatii si frumusetii pretentioaselor coafuri si pieptanaturi pe care le lanseaza moda. Chiar completarea [parului cu postise si mese, dar mai ales purtarea perucilor nu inseamna ca ingrijirea parului si a pielii capului I p<>t fi neglijate sau cel putin aminate.

Nu numai corpurile din mediul extern cum este praful, fumul si alte impuritati murdaresc parul. Scuamele provenite din exfolierea pielii capului si secretia de sebum care greseaza firul de par, transpiratia care lasa unele saruri dupa evaporare ca : acizi grasi, uree, baze volatile, sint acelea care fac parul slinos, imbicsit, dindu-i un miros specific de par neingrijit.

Parul a fost impartit in cele trei tipuri : normal, uscat sau gras, in functie de gresarea lui si a pielii capului, dar igiena permanenta a parului indiferent de tipul lui este aproape aceeasi cu unele adaugiri pentru parul uscat si pentru cel gras.

Aspectul parului normal. Acest tip de par este caracterizat printr-o gresare normala a firului de par si a pielii capului, care imprima parului un luciu frumos si natural.
Aspectul parului uscat. Parul uscat se caracterizeaza prin lipsa de grasime si de luciu, modelul pieptanaturii strioindu-se imediat dupa ce a fost facut.
Aspectul parului gras. Parul gras este unsuros iar firele se lipsesc unele de altele in smocuri. Acelasi surplus de grasime este existent si pe pielea capului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *