Baile in apa de mare?

Parul si soarele

 

Este adevarat ca apa marii prin continutul sau in saruri minerale — in special clorura de sodiu — are o actiune foarte buna asupra parului gras, diminuind seboreea. Dar persoanelor cu parul uscat, care suporta greu efectele negative ale apei de mare si ale soarelui, le sint indicate o serie de masuri pre-; ventive, ca:

 • — dupa baia de mare, sa-si clateasca parul cu apa dulce, dupa ce au aplicat in prealabil un sampon tonifiant;
 • — in timpul expunerii la soare, capul sa fie acoperit cu un batic, sapca sau palarie de paie;
 • — sa foloseasca in afara de samponul obisnuit si un produs vitaminizat, respectiv la 5—10 minute dupa ce se samponeaza parul; inainte de a-1 clati sa aplicam pe parul putin zvintat, o emulsie bogata in vitamine si produse nutritive, iar dupa alte 10 minute parul va fi clatit din nou;
 • — in cazul unui tratament medical special de ingrijire a parului, el nu trebuie abandonat in timpul concediului.

 

 Neputind face plaja, cum ne bronzam totusi?

 

Se poate intimpla sa nu putem pleca in vacanta in cursul verii. Pielea fiind prea alba, dorim totusi sa-i mascam albeata. Acest lucru se poate realiza prin folosirea de produse care bronzeaza fara soare, care hidrateaza si hranesc pielea, pastrindu-i supletea. Daca produsul respectiv este sub forma de crema il putem aplica ca un fond de ten. Aceste produse nu amplifica actiunea mela- ninei, provocind doar un simplu bronz artificial.

 

 Baile in apa de mare

 

Este placut sa facem baie in apa de mare si dorim uneori sa o prelungim cit mai mult.

Important insa este de stiut ca baia in mare exercita o actiune puternica datorita climatului marin si a proprietatilor insasi ale apei de mare, care contine saruri active si oligoelemente, fortifica muschii si ajuta la imbunatatirea circulatiei sanguine, accelerind schimburile si arderile in organism.

in apropierea marii nu se intilnesc in general variatii mari de temperatura, iar razele solare, in special cele ultraviolete, dau un caracter deosebit . climatului marin.

La malul marii respiratia se intensifica, este mai profunda, activitatea plaminilor se imbunatateste primind mai mult oxigen.

in apa marii, organismul este supus unor excitatii termice puternice, iar datorita miscarii valurilor, abundentei de apa, are loc un schimb continuu al straturilor de apa care vin in contact cu pielea, ceea ce intensifica excitatia termica.

Datorita volumului mare de apa, presiunea asupra organismului este mai mare si acesta este supus unui masaj intens, mai ales daca inotam. Celor care nu stiu sa inoate, le sint recomandate plimbarile de-a lungul plajei, lasin- du-se udati de valurile care vin la mal.

Masajul efectuat in apa de mare calduta, dusurile cu apa de mare insotite de masaje ale coapselor si ale regiunilor dorsale au ca efect si pierderea in greutate.

Practicarea inotului ne ajuta la curatirea si mladierea pielii. Se recomanda insa ca dupa baia de mare sa ne spalam cu apa dulce, stergind apoi corpul cu un prosop, caci apa de mare continind saruri, dupa evaporare, acestea ra- min pe corp, formind un depozit care poate fi absorbit de substantele grase, avind drept consecinta o deshidratare a pielii prin absorbtia apei din tesuturi, ceea ce accelereaza procentul de imbatranire a pielii.

Baile in apa de mare trebuie efectuate si ele dupa anumite reguli:

 • — temperatura apei baii sa fie intre 18 si 20°, iar baia sa se faca de preferinta dimineata:
 • — sa nu se faca pe nemincate, dar nici imediat dupa masa;
 • — la inceput se va efectua zilnic numai o baie, cu timpul putindu-sc mari numarul lor;
 • — sa nu intram in apa prea incalziti, transpirati sau cu pielea rece 3
 • — durata baii, la inceput nu va depasi 3 — 4 minute, putind creste ulterior pina la cel mult 20 de minute:
 • — costumul de baie sa fie din doua bucati si intrarea in apa sa fie brusca si insotita imediat de miscari, fie de inot, fie de alte miscari; sa nu raminem imobili;
 • —- daca apar frisoane, ameteli, stare de oboseala etc., se va intrerupe imediat baia, aceasta indicind o depasire a rezistentei organismului;
 • — inainte de a incepe cura de calire prin bai, este bine sa facem o pregatire a corpului prin frictiuni umede sau bai cu apa, a carei temperatura se va scadea treptat.

 Baile de aer la mare

 

Aerul marin este tonic si stimulent prin bogatia sa in iod, saruri, ozon. Plimbarile zilnice pe malul marii nu trebuie neglijate. Ele sint chiar folositoare, obiceiul de a ramine in casa imediat dupa plaja fiind total nesanatos.

Sa nu neglijam plimbarile prin apa marii, pina la genunchi, plimbari pe care sa le efectuam dimineata si dupa-amiaza, macar citeva minute. Ele activeaza circulatia sanguina a picioarelor, care astfel vor deveni mai sprintene.

Daca la locul de plaja pe care ne aflam sint pietricele rotunjite si netezite, nivelate de apa, sa nu le evitam, sa mergem pe acest pietris, care ne fortifica muschii boitei plantare, imbunatatindu-ne mersul. Sint plimbari care ne destind, iar pe unii — acolo unde este cazul — ii va ajuta chiar sa piarda din greutate.

Sa urmam de asemenea exemplul copiilor, care se destind fara sa-si dea seama, facindu-si un pat de nisip. Acesta ne va permite totodata sa stam cit mai mult in nisipul incalzit. Este un procedeu care se recomanda numai persoanelor care nu sufera de hipertensiune, a caror inima functioneaza normal, dar sint obezi sau sufera de celulita.

Deoarece pe plaja corpul se incalzeste mult si pentru a nu ne expune la neplaceri prin constrictia prea rapida a vaselor sanguine la intrarea in apa rcc ‘, este bine ca inainte de baie sa stam la umbra sau sa efectuam plimbari.

Briza marii ne ofera placuta impresie de racoreala, ca si cum razele solare nu ar exista, fapt pentru care uneori uitam sa ne protejam capul si pielea, ceea ce duce la arsuri ale pielii, la insolatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *