Ingrijirea tenului gras sau imbatranit

INGRIJIREA TENULUI GRAS

Acest ten il ingrijim pentru a diminua excesul de grasime, sau pentru a rehidrata pielea. Foarte important este de a restabili mantaua acida de care am vorbit.

Dimineata se face o usoara demachiere a grasimii in exces, adunata peste noapte. Uneori este suficienta pelicula grasa, formata de demachiant, pentru a pune direct pudra. Daca nu, un strat usor de crema, apoi fardurile pe fata si eventual pe ochi, apoi totul se fixeaza cu pudra pulbere, nu compacta.

Seara, sau cind raminem in casa, demachiem fata. De doua-trei ori pe saptamina se pot tine comprese cu infuzie de menta — de doua ori cate zece minute. Apoi, numai in jurul ochilor, se pune crema antirid.

Se pot pune pe fata, cu efecte bune, masti cu drojdie de bere, albus amestecat cu zeama de lamiie.

Acest ten este foarte greu de ingrijit acasa. Nu puteti singura sa curatati in profunzime si pe toata suprafata (exemplu : partile laterale, linga urechi si, chiar, in urechi). Daca operatiunea nu se face in conditii de curatenie absoluta (miini curate, unghii taiate, tifon nou), atunci reusim sa stricam, nu sa reparam.

Majoritatea persoanelor care au un asemenea ten considera ca, daca il degreseaza cu sapun, alcool uri puternice, tarite, lamiie, eter, problema este rezolvata. Nu reusesc astfel decit excitarea secretiei glandelor respective, care pompeaza grasimea ce li s-a luat. Aceasta degresare brutala, apoi pomparea de grasime duce la dilatarea accentuata a porilor.

Totul trebuie facut cu moderatie. Controlul alimentelor este foarte important : dulciurile concentrate, grasimile, mincarurile picante, condimentate trebuie reduse, chiar suprimate in unele cazuri rebele (acnee). De asemenea, rezolvarea evacuarii intestinului.

Deci :

  • nu degresati fata cu sapun, tarite, alcool, lamaie ;
  • nu folositi crema cu bismut;
  • nu folositi fond de ten, pudra compacta ;
  • folositi masti degresante, creme pentru ten gras, pudra pulbere, peste un strat de crema.

In cazurile de acnee, consultati medicul pentru tratament intern, dar numai cosmeticiana poate rezolva aspectul extern.

INGRIJIREA TENULUI MIXT COMBINAT

Exista un procent mare de tenuri combinate, care se caracterizeaza prin portiuni grase alternind cu portiuni uscate. Portiunile grase sint in general situate in regiunea nasului, barbiei, pe frunte — mai ales intre sprincene, restul portiunilor fiind mai putin grase sau chiar uscate.

Se determina portiunile pe rind, ingrijindu-le pe fiecare in parte, dupa formula folosita la capitolul respectiv.

INGRIJIREA TENULUI IMBATRANIT

Odata cu virsta, pielea isi pierde elasticitatea, sla- baste tonusul muscular, isi pierde catifelarea.

Din cauza incetinirii functiilor metabolice, se produc modificari traduse prin deshidratare, ingrosare sau subtierea pielii, aparitia ridurilor.

Ingrijirea acestui ten urmareste hranirea si rehi- d ratarea ; astfel se produce o imbunatatire a circulatiei singelui, o revitalizare si tonificare a tesutului, in final schimbarea aspectului pielii.

Desigur este vorba de persoanele ale caror tenuri prezinta unele semne de imbatrinire, si nu de acelea la care imbatrinirea s-a instalat. Sint femei care, citind aceste rinduri, isi vor spune : „Acum este prea tarziu. Niciodata nu este prea tarziu. Nu pierdeti daca incercati in al doisprezecelea ceas. Sunt persoane care au resurse biologice nebanuite. Reactia pielii va poate da satisfactii.

Persoanele care nu sunt in aceasta situatie trebuie sa se bucure si sa nu amine. Al doisprezecelea ceas nu iarta pe nimeni.

Deci :

  • — nu spalati fata cu sapun, nici cu tarite ;
  • — fardul trebuie sa fie simplu, discret si aplicat pe un strat de crema ;
  • — pielea se demachiaza, iar peste noapte se lasa pe fata si git o crema grasa.

Acest ten isi poate reveni, dar trebuie sa apelati la ajutorul cosmeticienei care va face in etape acest tratament. La inceput de doua ori pe saptamina, sau saptaminal, apoi de doua ori pe luna. Ritmicitatea tratamentului se stabileste, de la caz la caz, de catre cosmeticiana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *