SĂ IMBĂTRINIM FRUMOS ȘI DEMN

Oamenii de stiinta sustin ca batrinetea trebuie pregatita din tinerete prin respectarea regulilor modului de viata rationala.

Pe langa problemele de alimentatie rationala, activitatea fizica si intelectuala mentin o tinerete mai indelungata, aceste doua activitati dovedindu-se complementare. Gerontologia sustine ca cel mai mare inamic al longevitatii este inactivitatea, iar longevitatea multor oameni s-a dovedit a fi urmarea faptului ca acestia au iubit munca, miscarea, gimnastica si au imbinat armonios munca fizica cu cea intelectuala.

Un factor important pentru profilaxia imbatrinirii precoce il reprezinta si modul de organizare a regimului de viata. Sa respectam bioritmurile organismului, respectiv alternarea rationala a orelor de munca cu cele de odihna activa, cu orele de somn, de alimentatie si distractie.

Sa nu fim obsedati de aparitia semnelor de imbatrinire. Virsta este aceea pe care o arata figura noastra, chiar daca mai constatam ici-colo cate un rid.

Moralul este un factor deosebit de important. Privindu-ne in oglinda sa urmarim a surprinde figura noastra cind este vesela, nu cind este crispata sau enervata.

Sa nu ne lasam cuprinsi de monotonie. Daca respectam regulile modului de viata rationala toate activitatile de igiena psihica si mentala capata o alta importanta, ajutindu-ne sa ne mentinem tonusul psihic.

Sa efectuam exercitii respiratorii zilnice, pe care le putem practica pina la cea mai inaintata virsta si care sa permita oxigenarea singelui, caci reducerea cantitatii de oxigen de care avem nevoie are efect negativ asupra inimii si plaminilor.

Sa urmarim mentinerea greutatii corporale in limitele normale. Fiecare kilogram in plus afecteaza inima si sistemul circulator, supunindu-l la un efort suplimentar.

Sa mentinem activitatea intelectuala pina la cele mai adinci batrineti, creierul necesitind a fi stimulat permanent. O ocupatie dupa plac, oricare ar fi, chiar in afara celei practicate zilnic, ne va ajuta sa ne mentinem o stare psihica buna.

Sa urmarim zi de zi functionarea normala a aparatului digestiv si excres tor. Constipatia influenteaza in mod negativ starea fiziologica generala a organismului si are urmari neplacute si asupra frumusetii.

Sa dam atentie si sa nu neglijam starile anormale intervenite privind sanatatea, un control medical fiind imperios necesar.

Unele sfaturi pentru o batrinete frumoasa:

  • — respectarea unui anumit ritm in alimentatie. De preferinta 4—5 mese pe zi, la ore fixe, mese mici, complete, tinindu-se seama ca nevoile calorice sint mai reduse, iar nevoile vitaminice sunt mai mari;
  • — sa nu ne consideram infrinti ai vietii, sa fim entuziasti, sa urmarim si sa pastram un tontis psihic optimist;
  • — sa ne mentinem activi cu orice pret. Sa nu uitam ca cei mai mari dusmani ai virstei a treia sint sedentarismul, inactivitatea si singuratatea; sa nu ne izolam de societate, sa pastram contractul cu prietenii si familia;
  • — sa pastram o anumita cochetarie, corespunzatoare virstei, fara a semnaliza etatea printr-o imbaracaminte batrineasca;
  • — sa ne controlam periodic sanatatea, chiar daca ne simtim bine. A preveni este mai usor dccit a vindeca;
  • — medicamentele sa fie folosite pentru prevenirea imbatrinirii precoce, dar numai cu avizul medicului, nu pe baza experientei altora. Nu trebuie renuntat la tratamente, caci ar insemna adoptarea unei pozitii pasive, deloc utila. Deci, o grija permanenta pentru aspectul fizic si corporal, din punct de vedere igienic, cosmetic si medical;
  • — sa fim receptivi la nou pentru ca rutinarisinul este daunator la o anumita virsta;
  • — sa acordam atentie deosebita preocuparilor culturale—lectura, muzica, spectacole — cunoasterii naturii etc.

Este imposibil sa se prescrie retete universale in acest domeniu, totusi urmarea sfaturilor indicate si recomandate de specialisti ne-ar putea fi utile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *