MĂSURI PREVENTIVE PENTRU PROTEJAREA SI PĂSTRAREA SĂNĂTĂTII OCHILOR

In cele ce urmeaza indicam unele mijloace de combatere a unor afectiuni si unele recomandari profilactice cu caracter general.

Influenta factorilor naturali si de mediu

Persoanelor care lucreaza in mediu de praf, chimicale, fum sau conditii atmosferice mai aspre, cu vint, frig, pentru a evita inrosirea si usturimea ochilor li se recomanda ca dupa intoarcerea la domiciliu, sa-si spele ochii cu infuzie de musetel, solutie de acid boric 3% sau infuzie de albastrele pentru indepartarea impuritatilor. Daca in camera unde lucram se fumeaza, trebuie asigurata o aerisire cit mai frecventa, pentru a evita usturimea ochilor.

Fumatoarelor li se recomanda sa nu ramana cu tigara in gura, mai ales daca lucreaza cu capul aplecat, intrucit un asemenea obicei favorizeaza aparitia ridurilor in jurul ochilor.

Sa nu lucram la lumina insuficienta, dar nici la o lumina prea puternica, deoarece ochii obosesc. in asemenea cazuri se recomanda ca atit vara, cit si iarna sa protejam vederea cu ochelari de soare cu lentile de buna calitate. Lumina prea puternica face ca ochii sa se „stringa11, ceea ce duce la formarea ridurilor.

In timpul bailor de soare, din cauza nisipului, a vintului, a apei de mare, a soarelui prea puternic, ochii se pot irita. De aceea, dupa fiecare expunere la soare, ii vom spala cu apa dulce sau cu o infuzie din plantele mentionate.

Unele persoane resimt o oboseala a ochilor privind la televizor. Pentru a evita aceasta oboseala, este bine ca atunci cind vizionam emisiunile, sa ne asezam cit mai departe de ecran, pina la limita care sa ne asigure o vizibilitate buna.

Frecarea ochilor, cu miinile murdare, este complet nesanatoasa, putind introduce microbi, impuritati, corpuri straine, care pot determina iritarea ochilor.

Cititul pe plaja, in tren, tramvai, autobuze, automobile nu este deloc indicat, datorita conditiilor de mediu sau zdruncinaturilor care obosesc vederea.

Nu se vor face eforturi de a privi sau de a citi cu ochii obositi. Daca vederea a slabit, sau apar unele defectiuni ale vederii, adresati-va medicului specialist pentru luarea masurilor corespunzatoare, inclusiv purtatul ochelarilor, daca este cazul.

La plaja, in general, nu ne vom machia, in special ochii, caci prin expunerea lor la soare pot aparea iritatii.

Actiunea unor medicamente

Preparatele pe baza de saruri de mercur, bismut, sulf, substante degre- sante, unele produse regeneratoare pe baza de saruri de plumb nu vor fi aplicate in jurul ochilor, dupa cum nu vor fi aplicate masti cosmetice astringente. Altfel ochii se pot inflama si inrosi.

Ochii obositi

Daca ochii sint obositi si pleoapele umflate, nu trebuie sa-i fortam, ci va trebui sa ne odihnim. Ochii vor fi inchisi si acoperiti cu palmele, in asa fel incit sa-i tinem in intuneric complet. Veti sta astfel i—2 minute, fara a va gindi la nimic.

Pentru a inlatura oboseala ochilor, se vor aplica comprese alternative calde si reci (terminind cu cele reci), care vor avea un efect inviorator. in acest scop se recomanda repausul intr-o camera intunecoasa, un somn odihnitor, plimbarile in aer curat. Dimineata la sculare este bine sa-i tamponam cu apa rece, care pe linga efectul inviorator intareste si muschii oculari.

Cearcanele ochitor

Cauza cearcanelor poate fi o tulburare renala, hepatica sau ovariana, si in aceste cazuri se recomanda consultarea medicului. Daca ele se datoresc oboselii sau unei predispozitii ereditare, vom aplica zilnic comprese cu nfu- zie de tei, rozmarin sau albastrele. Se pot confectiona din pinza saculete miei, pe care le umplem cu un amestec din plantele indicate, le introducem un minut in apa clocotita si dupa racire se aplica pe ochi.

Ochii umilati

Daca dimineata ochii sint umflati, datorita somnului insuficient, se recomanda aplicarea unei comprese cu ceai de tei, timp de 15—20 minute. Permanentizarea acestei situatii denota o afectiune, care impune consultarea unui specialist.

Pungile de sub ochi

De la o anumita virsta pot aparea pungile de sub ochi. La persoanele tinere, ele indica o anumita afectiune pentru care se vor adresa med oului. Pentru atenuarea pung.lor de sub ochi, se pot folosi comprese cu apa sarata (25 g sare la 500 g apa) sau cu cartofi cruzi rasi.

Ochii iritati

In cazul ochilor iritati se vor face bai oculare in pahare speciale. Indicate ar fi compresele cu infuzie de albastrele, musetel cite 10 g si 1 g acid bone la 250 ml apa.

Picaturile de ochi sint mai mult de domeniul farmaceutic decit cosmetic. Contn in general un antiseptic, uneori si mici cantitati de laurilsulfat de sodiu. Nu trebuie folosite in nici un caz lotiuni, din dorinta de a dilata pupila si a da privirii un aspect deosebit.

Urcior la ochi

Acesta este un mic furuncul al unei glande sebacee a pleoapei si se trateaza cu lotiuni pentru ochi.Daca se repeta des, se va consulta medicul. Ar fi bine sa urmariti alimentatia, incercind a face un regim dezintoxicant pe baza de fructe, legume verzi, carne fripta, peste.

Ochii sensibili

Daca ochii sint sensibili si expunem obrazul la abur, trebuie sa folosim in timpul acestor bai ochelari din pinza, altfel riscam ca ochii sa se inroseasca si sa se congestioneze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *