Sfaturi si recomandari privind pielea ta, vara!

Vara, avand o figura placut bronzata, nu vom neglija nici machiajul. Un machiaj adecvat necesita un ruj de buze de o nuanta mai roz sau in culoarea buzelor. Se va evita la plaja machiajul obrazului, seara insa ne putem machia, dupa ce am folosit in prealabil laptele demachiant. Fardul va avea culoarea cat mai apropiata de cea a pielii bronzate. Sprincenele si genele vor fi periate cu ulei de ricin.

Pleoapele vor fi machiate in culori pastel.

in general, pe timpul verii, se recomanda un fard cit mai discret, chiar folosirea numai a pudrei, iar machiajul de seara pentru o ocazie, sa fie cit mai natural, iar ochii sa fie pusi mai mult in valoare.

Revenind din vacanta, incetul cu incetul bronzul incepe sa dispara spre nemultumirea noastra. De aceea, pentru a mentine un timp cit mai indelungat aspectul sanatos obtinut in timpul vacantei, vom folosi o crema hidra- tanta inainte de a aplica fondul de ten si nu vom folosi pudra; pe pometi este indicat sa aplicam putin ruj de fata.

Vom evita fardul de pleoape prea intens, in schimb sprincenele vor fi bine conturate.

Pentru buze vom folosi un ruj mai deschis, care sa contrasteze cu bronzul pielii si albul dintilor.

Vitaminele si bronzarea

Pentru bronzat se pot folosi si unele vitamine: de exemplu vitamina A ne ajuta sa ne bronzam fara a ne inrosi. Dar nu numai atit, lipsa de vitamina A o recunoastem usor la persoanele care se inrosesc, fara a se bronza. Alimente ca: untul proaspat, laptele, ficatul, ouale, morcovii, spanacul, zarzarele etc. contin vitamina A, fiind recomandate in mod special acestor persoane.

Lipsa vitaminei Ba din organism determina o pigmentare defectuoasa. Prezenta normala a vitaminei B2 intretine o buna circulatie a organismului si ajuta la o pigmentare perfecta.

Vitamina B2 ne-o poate furniza legumele verzi, laptele, tomatele, carnea, ficatul, brinza alba, iaurtul.

Vitamina PP ne ajuta sa avem o piele fina si sa capatam un bronzaj placut, evitind unele consecinte neplacute ale actiunii soarelui asupra pielii. O gasim in peste, ficat, carne.

Și o curiozitate: temporar sa evitam absorbtia in cantitati prea mari de vitamina C, care, dupa opiniile specialistilor, are si efectul de a incetini pigmentarea pielii.

 Urmarile abuzului de soare

Efectele binefacatoare ale soarelui sint cunoscute, dar daca nu luam masurile adecvate sau daca abuzam de soare pot surveni urmatoarele neplaceri:

— lipsa de protectie a ochilor poate duce la conjunctivite rebele;

— expunerea prelungita la soare poate provoca alergii, mai ales la buze, acestea fiind foarte sensibile;

— sub actiunea prelungita a razelor solare, prin deshidratarea celulelor vii ale epidermei, stratul superficial se ingroasa, atrofiind celulele vii, nedeshidratate.

Chiar si pielea picioarelor trebuie bine protejata a.tunci cind incepem baia de soare, data fiind sensibilitatea ei mai ales la persoanele care sufera de varice.

Importanta regimului alimentar si respectarea indicatiilor medicale pentru bronzarea pielii

Preocuparile noastre pentru bronzare se limiteaza uneori in mod gresit numai la grija pentru produse antisolare, fara a tine seama de ingrijirea intregului organism. Or si in aceasta perioada trebuie luate o serie de masuri pentru a pastra o sanatate cat mai perfecta. Vom avea deci grija sa nu obosim ficatul si stom’acul, evitincLpe cit posibil alimentele greu digerabile, conservele, mincarurile cu sosuri, ciocolata, cafeaua tare, alcoolul etc. Se vor prefera: carnea si pestele la gratar, salate de legume si fructe, brinza alba. Evitind alcoolul nu inseamna sa nu bem alte lichide nealcoolizate; din contra, acestea sint necesare in cantitati cit mai mari pentru eliminarea prin transpiratie a toxinelor din organism.

Unele persoane pleaca la plaja dupa ce au urmat un tratament de lunga durata. Daca este vorba de medicamente cu actiune „fotasensibilizanta  sau „fototoxica”, pot aparea eriteme, urticarii, eczeme etc.

Astfel de medicamente sint sulfamidele (in special cele prescrise diabeticilor), barbituricele folosite in insomnii, antihistaminicele prescrise in tratamentul alergici etc. Deci, inainte de a pleca in vacanta sa nu uitam sa ne prezentam la medicul curant, care ne va indica precautiile ce trebuie luate daca ne aflam intr-un tratament de durata.

In ceea ce priveste alimentatia si aceasta poate modifica actiunea unui medicament; deci, daca continuam sa luam unele medicamente trebuie sa supraveghem alimentatia, sa respectam orele de masa, iar acestea sa fie cit mai echilibrate. Apa s-o bem in cantitati mai mari, iar expunerea la soare sa fie cit mai rationala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *