Expunerea la soare trebuie sa fie progresiva, in functie de natura pielii, de starea fiziologica si, bineinteles, de climatul in care facem plaja, la munte sau la mare.
Mentionam ca persoanele care vor sa profite cit mai mult de soare, sa se bronzeze cit mai repede si cu orice pret stind la plaja de dimineata pina seara, comit o greseala, metoda nefiind nici buna si nici practica, intrucit abuzul de raze ultraviolete provoaca aparitia ridurilor, care adaugindu-se an de an determina o imbatranire precoce a pielii.
Timpul de bronzare se recomanda a fi impartit in reprize pina la 15 minute.
Iata schema recomandata de specialisti:
- — pentru picioare, si brate: in prima zi: un sfert de ora ; a 2-a zi: o jumatate de ora; a 3-a si a 4-a zi: trei sferturi de ora; de la a 5-a zi: fara limita;
- — pentru coapse si sale: primele 3 zile: un sfert de ora; a 4-a si a 5-a zi: o jumatate de ora; de la a 6-a zi: fara limita;
- — pentru abdomen si bust:primele 4 zile: un sfert de ora; a 5-a zi: o jumatate de ora; de la a 6-a zi: fara limita.
Specialistii recomanda efectuarea bailor de soare inainte de orele 11 si dupa orele 15, cind razele sint mai luminoase si predomina ultravioletele.
Trebuie evitate consumarea bauturilor alcoolice — formarea pigmentului brun fiind incetinita pe o piele care contine substante acide, precum si ingerarea unor medicamente care sensibilizeaza organismul sub actiunea razelor solare (sulfamide, tranchilizante, antibiotice, laxative). Daca sintem in curs de tratament, avizul medicului este foarte necesar inainte de a incepe cura heliomarina.
Se va evita deshidratarea pielii copiilor care fiind mai sensibila trebuie bine protejata chiar si atunci cind ii tinem la umbra, caci neajunsul poate surveni si sub actiunea aerului si vintului. Deci, pentru adulti, dar in special pentru copii este necesar sa rehidratam pielea dupa baia de soare, sa reimprospatam celulele folosind un lapte demachiant si regenerativ. Laptele cosmetic (hidratant) il putem folosi dupa baia de soare, dar mai bine dupa ce am facut si dusul, deoarece vom pastra astfel prospetimea pielii, dusul avind scopul de a elimina sarea, praful etc. care au acoperit porii.
Dupa ce am venit de la plaja si inainte de a lua masa, este necesar sa ne facem putin timp de odihna, pentru a sta intinsi in pat si cu comprese calmante pe ochi, avind grija de a aplica putina crema in jurul ochilor.
Mentionam ca laptele hidratant este necesar si pentru ca fixeaza bronzul, dar mai ales pentru ca ne ajuta sa evitam inrosirea pielii si formarea de crapaturi ale acesteia incetinind descuamarea.
Daca dorim sa ne bronzam frumos, fara probleme, vom respecta indicatiile amintite, luind si masurile adecvate.
Astfel, este bine ca pielea sa fie unsa cu 2 ore inainte de plaja, pentru ca crema sa aiba timp sa se impregneze. Crema se va unge in strat gros si omogen, insistindu-se asupra partilor mai sensibile: nasul, pometii, umerii, partea dorsala a piciorului. Operatia trebuie repetata dupa ce am efectuat un timp de 1/2—2 ore de plaja (apa, transpiratia si soarele elimina crema).
Pentru a proteja ochii si umerii obrajilor, se vor alege ochelari de soare cu lentile mari, iar pe nas se va aplica, pentru inceput, o batista, o frunza, o bucatica de pinza.
In primele zile de plaja, sa nu uitam a proteja picioarele, folosind prosopul.
Sa nu inlaturam placerea de a ne expune la soare prin savirsirea unor abuzuri cu consecinte neplacute cum sint eritemul, senzatia de usturime, arsurile dureroase, urmate de aparitia basicilor, de patarea si descuamarea pielii.
Din cele expuse pina acum apare necesitatea folosirii cremelor protectoare, cit si a expunerii progresive la soare, in special de catre persoanele blonde si roscate, care sint mai sensibile la actiunea razelor solare.
Tenul si soarele
Tenul are de suferit din cauza caldurii, capatind un aspect lucios si unsuros. Vara deci, mai putina crema, iar in functie de tipul de piele se recomanda:
- tenul gras il vom spala cu apa si sapun. ii vom aplica masti de fructe si legume, ca porii sa nu se dilate (nu vom folosi lotiunile astringente). Vom efectua vaporizari cu apa de roze sau vom. trece pe obraz o bucata de ghiata inmuiata in suc de lamiie, evitind astfel luciul obrazului (persoanelor suferinde de cuperoza, nu li se recomanda aceste procedee);
- tenul excesiv de uscat trebuie hidratat cu infuzie de plante si apoi uns cu creme hidratante. In toate cazurile, pentru curatirea obrazului, vom folosi un lapte demachiant emolient, hranitor.Daca tenul este deshidratat, se vor evita cremele pe baza de mercur si bismut, precum si lotiunile alcoolice.