Masajul implica de regula unele masuri

  •  fata sa fie bine curatita de impuritati si farduri cu o crema de demachiat, cu o emulsie sau cu o lotiune;
  • mainile sa fie spalate cu apa calda si sapun, iar unghiile taiate cit mai scurt;
  • parul sa fie strins intr-un batic sau ridicat de pe frunte si de linga urechi cu o fisie de pinza lata de 6— 7 cm.

In scopul facilitarii miscarilor, fata va fi unsa cu o crema, tinind seama de natura tenului. in cazul tenului gras, vom folosi o crema uscata, iar pentru ca virfurile degetelor sa alunece mai usor pe piele, le vom inmuia in apa. De asemenea, in locul cremei, tenul gras poate fi masat usor si atunci cind il pudram cu talc. in cazul tenului uscat, vom recurge la o crema grasa, eventual crema pe care o folosim obisnuit pentru hranirea si intretinerea pielii.

In ceea ce priveste durata masajului facial, aceasta nu e bine sa fie mai mare de 15 minute.

In masajul facial, cele mai obisnuite manevre (miscari) sunt urmatoarele:

— Mangaierea (netezirea) este manevra de masaj facial care consta in miscari superficiale (usoare) ce se executa cu pulpele degetelor sau cu toata palma. Cu aceasta manevra incepem si terminam masajul.

— Frictiunea (frecarea) rezida in miscari pe care le executam, cu oarecare presiune, cu pulpele degetelor. Se fac miscari in zigzag, circulare, orizontale si verticale. Aceste manevre se adreseaza tesuturilor mai profunde, intensificind si circulatia sanguina locala.

— Framintatul este manevra care corespunde in intarirea si mentinerea tonusului muscular si la activitatea hranirii tesuturilor fetei. Se executa intr-un ritm lent, apucind intre degetul mare si degetele celelalte cite o portiune din regiunea ce se maseaza.

— Ciupitul este o manevra secundara, anexa la manevra framintat. Ciupitul se traduce prin apucarea intre degetul mare si degetul aratator si este indicat mai mult pentru tenurile grase, prin acest procedeu indepartin- du-se hipersecretia de sebum. Ciupitul trebuie sa fie de scurta durata.

— Tapotatul (batatoritul) este o manevra aplicata in masajul facial care consta in miscari ritmice, dese si scurte, pe care le efectuam cu fata palmara a degetelor si cu marginea miinii. Prin, aceasta manevra se realizeaza efecte de calmare asupra nervilor senzitivi, o stimulare in hranirea tesuturilor, obtinindu-se totodata si cresterea tonusului muscular.

— Pianotatul este o manevra care poarta aceasta denumire, intrucit miscarile sint aproape identice cu apasarea pe clapele pianului, cu deosebirea ca nu ne servim de degetul mare al miinii, ci numai de cele patru degete rasfirate. Manevra aceasta produce o actiune de imbunatatire a circulatiei sanguine si o inviorare a tesuturilor.

— Vibratiile. Manevra aceasta se executa cu fata palmara a miinii sau numai cu pulpele celor patru degete, aplicind miscari dese si repetate, asemanatoare vibratiilor. Vibratiile se adreseaza tesuturilor mai profunde.

Pentru un efect mai bun, manevra poate fi inlocuita cu un aparat de masaj facial, cu conditia ca sedinta de masaj sa se incheie cu manevra manuala de min- giiere (netezire).

Gimnastica faciala.

In scopul prevenirii ridurilor si atenuarii celor deja formate, este indicata si practicarea gimnasticii faciale. Aceasta constituie un mijloc eficace pentru antrenarea muschilor faciali, cu efecte bune asupra circulatiei sanguine si asupra retelei de fibre elastice din derma. Pentru a ne putea controla miscarile, gimnastica faciala va fi practicata in fata oglinzii, in asa fel, incit sa putem privi fiecare figura in desfasurare.

  • Vom ridica sprincenele la maximum si le vom cobori fortat.
  • Vom largi fortat narile si colturile gurii, apoi vom tuguia buzele.
  • Vom cobori colturile gurii, dupa care vom tuguia din nou buzele.

Practicarea in mod rational a gimnasticii faciale contribuie la mentinerea netezimii tenului, a supletei, a fragezimii si a tineretii lui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *